Noam Chomsky, en tänkare för våra dagar

Jag mötte Noam Chomsky några gånger personligt och gjort två intevjuer med honom. Förutom det har jag lyssnat på honom i flera kollektiva sammanhang, Bokmässan i Göteborg och föreläsningar på MIT.

Martin och jag var i New York först och togs emot av professor Paul Avrich, en vän till Chomsky som undervisade i anarkismen och arbetarrörelsen i USA. Han skrev böcker om Sacco och Vanzetti och om anarkistiska tänkare. Avrich tog oss på turer till den anarkistiska subkulturen, alternativa förlag och vi fick träffa en gammal italiensk skräddare som hade varit på väg att avrättas med Sacco och Vanzetti. Han räddades och senare benådades på grund att hans ringa ålder, han var knappt 16 år.

   Chomsky tog oss emot på ett slitet arbetsrum på MIT. Trots institutationens rykte och prestige var lokalerna gamla och trista. Han hade ett litet Primus kök där han värmde vatten för att bjuda oss på snabbt kaffe från Nicaragua. ”Jag köpte det själv, skrattade han. Jag reser ofta dit för att visa folket att det finns flera Amerika. Vår regering betalar terrorister som vill avsätta sandinisterna och få igen en diktatur som den som Somoza styrde. Men jag åker runt i kyrkor över hela USA och samlar pengar till revolutionen. Det blir tusentals dollar givna av arbetare och bönder, de känner igen sina egna.”

Några år senare blev jag mycket imponerad efter ett föredrag om fredsprocessen i Mellersta Östern som anordnades av en grupp studenter i Boston. Jag reste dit med vännen Birgitta Stenberg, en gammal beundrare till Chomsky, född bara ett år senare än honom. Birgitta sade till honom ”du är som fågel Fenix. Jag läste dig som ung och nu står vi här fyrtio år senare och du har en så ung publik”.

Han skrattade och sade: ”detta är barnbarn till de som lyssnade på mig på femtiotalet”. Chomsky har aldrig varit enbart en akademiker. Han har skrivit ett trettiotal böcker och tusentals artiklar om USA:s roll i Centralamerika, om Mellanöstern, om nyhetsmanipulation, om mediernas roll i den nya världsordningen.

Han har flera beundrarklubb på Internet där entusiaster diskuterar hans böcker, utbyter arbetspapper och artiklar med varandra och ibland också kritiserar sin guru.

– Brukar du titta på vad folk skriver om dig på nätet?

– Nej, jag har inte tid. Jag upplever ofta webben som en lekplats för tonåringar. Jag använder nätet som arbetsverktyg när jag sitter på jobbet, jag tycker att det är en mäktig plattform men det riskerar att förvandla människor till passiva robotar.

   Ingen ska tro att problemet med de oerhörda klyftorna mellan första och tredje världen kan lösas genom att man ger en dator till var och en, det är för naivt. Vi lever som i Orwells samhälle, bevakade av Facebook och Google som samlar personliga uppgifter om oss. 

Jag tycker att frågan om friheten i etern är mycket större. Det handlar om demokratins grundvalar.  De lagarna som styr telekommunikation är direkt skrivna av de stora lobbygrupper som arbetar åt de stora telefonbolagen. De har skräddarsytt förslaget för att se till att deras särintressen tillgodoses, de kommer att få kontroll inte bara över Internet och datorer, utan även över telefoner, radio och TV.

– Tycker du inte ändå att det är intressant hur de nya digitala medierna håller på att ändra våra läsvanor och vår anskaffning av kunskap

– Jag tycker inte att det är så annorlunda än det jag beskrev i ”Making the Consent”. Att manipulera nyheter och att förse folk med falsk information har alltid varit möjligt, det är bara att just nu är det tekniskt lätt att manipulera bilder, att montera bildcollage som får folk att tro att de är sanna. Men egentligen är det samma metoder som Sovjet använde när dess konstnärer fick retuschera bilder för att få vissa ansikten att försvinna.

– Men Internet, som kom till som ett försök av militärerna att kontrollera och garantera informationsflödet, har inte det blivit folkrörelsernas verktyg

Det finns en mängd politiska och sociala organisationer som använder Internet för att förmedla alternativ information.

– Internet var faktiskt öppnare under militären än vad det är i dag, under de stora multinationella bolagen. Pentagon är ett mönster av öppenhet, om du jämför med hur de stora bolagen agerar. De fungerar som stängda fästningar, utan insyn och utan kontroll från samhället. Det är de som är den verkliga risken eller bovarna i dramat.

– Visst kan jag godta att Internet för vissa människor eller organisationer kan vara nyttigt, men inte om det sker på bekostnad av andra medier eller strategier.

Det finns aktivister som använder nätet för att hacka sig in stora banker och vapenfabriker, de är nyttiga för att få storkapitalet att känna sig bevakat.

– Jag skriver fortfarande på en skrivmaskin som jag kan ta med överallt, utan att behöva kontrollera om det finns elektricitet på det ställe dit jag kommer.

-Men du är en av Internets stora figurer. Det finns till och med en bot ett konstgjort program som skapar meningar tagna ur dina böcker och tal.

   -Tro inte på mycket som står där. Jag minns att detta skrattade vi ofta med din landsman Eduardo Galeano. Han, som jag, citerades ofta och många gånger vi blev anklagade eller hyllade för saker som vi inte hade sagt.

   -Vad tycker du om dagens pandemin?

   -Jag tycker att det är igen ett fall av icke hörsamhet. Våra ledare lyssnar inte på oss, de lyssnar bara på de multinationellas behov. Trump är av de värsta ledare i vår tid. Han bryr sig enbart om valet och att bli vald på nytt.

   Global uppvärmning och våra krigsapparater kommer att vara kvar när detta är över. Det fanns varningar om detta sedan länge. John Hopkins höll flera simulationer om detta och både Pentagon och andra visste att det var möjligt. Kinas dåliga hantering av vilda djur och kötthandel är kända sedan länge.

   -Vad tycker du om hur det militära språket har tagit över medicinen och media och man pratar om läkare och sjuksköterskor som att vara på fronten och att viruset måste bekämpas med alla vapen?

   -Det är känd retorik. Fransmän använde det under kriget i Algeriet. Det gäller att mobilisera befolkning och kriget får en sådan effekt.

När pandemin är över har vi kvar global uppvärmning krigsindustri och mycket annat.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s