Ursula Le Guin, anarkism och science fiction

Ursula Le Guin, en av USAs främsta författare, uppmärksammades nu med en dokumentär.  Le Guin, författare till böcker som har ofta placerats i fantasy och science fiction och som har klassificerats som ungdomsförfattare, var en visionär och en profet. På samma sätt som Jules Verne förutsåg resor till månen och andra tekniska framsteg förutsåg Le Guin främlingsfientlighet och ekologiska katastrofer, Västerlandets människoskapade katastrofer. Som uttalad anarkist och frihetsaktivist förutspådde Le Guin att kapitalismen skulle falla och ersättas av andra mer solidariska ystem.

 

leguin1Den prisbelönte dokumentären om författaren Ursula Le Guin.  http://www.pbs.org/wnet/americanmasters/worlds-of-ursula-k-le-guin-full-film/11632/ kunde streamas fritt till den 30 augusti hos PBS, en public service tjänst finansierad av både privatpersoner och universitet.

Le Guin var inte enbart en av USA:s bästa författare. Hon var nominerad till Nobelpriset flera gånger. Född 1929 fick hon uppleva det bästa och det värsta av USA:s historia. Hennes böcker tog alltid de förtrycktas parti, hon gav röst åt transexuella, tensamma tonåringar, svarta  och åt urinnevånarna.

Hon var dotter till två viktiga antropologer,  Alfred och Theodora Kroeber, och följde med dem i deras fältarbete, bland Kalifornias karga landskap, heligt för många indianstammar., till Peru och Mexico. Alfred Kroeber forskade om Ishi, den sista medlemmen av stammen Yahi, som hade decimerats genom folkmord och sjukdomar överförda vid kontakten med de vita människorna.

leguin2Genom Ishi, som blev en god vän,  lärde sig Kroeber en hel del om de amerikanska urinvånarna, deras vanor och deras sagor.

Jag mötte Ursula LeGuin vid bokmässan i Göteborg 1989 och vi samtalade om boken ”The Dispossessed”, en bok utgiven 1974 och som kom att påverka en hel generation. Den lästes som en ny ”On the road” och blev lika betydelsefull som Kerouacs roman. På samma sätt som beatgenerationen kände att möjligheten att köra en bil på långa motorvägar var en metafor för frihet och för självsökande, blev ”The Dispossessed” en ny gräns att gå över.

Romanen, som fick både Hugo och Nebula pris, de två största utmärkelserna för en sciencefictionbok., handlar om två planeter som lever pararelltt med varandra.  Jordliknande Urras är rik på resurser, är uppdelad i flera länder och lever i ett permanent kallt krig mellan ett kapitalistiskt och ett socialistiskt system system.  Men Anarres, planeten där huvudpersonen Shevek bor, är en fattig planet där alla delar på allt och där det inte finns någon formell regering eller styrelse.

 

leguin3Jag frågade henne om urinvånaren Ishi var en förebild för Shevek.

”Självklart, Ishi visade för oss ett annat sätt att leva, de hade ingenting privat, allt delades av alla och ingen byggde upp någonting för egen del.”

 

”Nothing is yours. It is to use. It is to share. If you will not share it, you cannot use it.”

”Ingenting är ditt. Allt är till för att användas. För att delas. Om du inte vill dela det, då kan inte du använda det.”

 

Shevek, besökare från Anarres som hälsar på planeten Urras, varifrån hans förfäder emigrerat för att etablera en utopi i Anarres. är förbluffad. Koncept som ägandet, brott och stöld, är främmande för honom.

 

Ursula LeGuin var en anarkistisk författare som gärna ville använda sina böcker för att belysa anarkismens djupa filosofiska rötter. ”Jag tror inte att anarkism och kaos är relaterade till varandra. Många belackare av anarkismen säger det, att inget samhälle i världen har styrts av anarkister. Men jag brukar nämna Pariskommunen eller spanska inbördeskriget eller baskiska autonoma regioner, som styrdes lokalt och saknade centrala styrningsmedel.”

”Jag fick uppleva år av förnekelse, känslan att vara utanför. Jag skrev i samma tidsålder som Ernest Hemingway, som Truman Capote. Det var macholitteratur, det var det som folket ville ha. Krig och jakt, människan eller mannen som härskare över Naturen”.

 

Din hjälte Shevek säger: ”“You cannot buy the revolution. You cannot make the revolution. You can only be the revolution. It is in your spirit, or it is nowhere.”

”Du kan inte köpa revolutionen. Du kan inte göra revolutionen. Om den inte finns hos dig, i din själ, finns den inte.”

 

”Säg inte att Shevek är min hjälte. Jag skriver inte om hjältar, jag skriver om drömmare. om utopister. om folk som drömmer om andra världar. Jag har blivit klassificerad som en science-fiction författare men jag har aldrig gillat den beteckningen. Jag skriver om upproret, om att söka sig bortom de givna ramarna. Ishi lärde min far att tänka i andra banor, som Claude Levi Strauss, att gå tillbaka till ”det vilda tänkandet” som vi har förlorat.”

 

Hennes böcker ”The Left Hand of Darkness”, från 1969 och ”Earthsea” serie är viktiga böcker. Vi hade inte haft Harry Potter utan dem, det är Ursula le Guin som skapat nya former att skriva fantasi. Hon ifrågasätter nationer och genus, vad är att vara en kvinna eller att vara en man? På andra planeter eller i andra världar är inga regler givna. Man kan vara politisk, utopiker, ateist. Man är fri från vår världsbild, fri från vår ideologisk börda.

 

I dokumentären säger alla hur svårt och främmande det var att skriva om genus på hennes tid , om icke definierad som sexualitet. Hon skrev som Jules Verne om världar som skulle komma, men inte om robotar eller maskiner utan om vardagsmagi, magin som finns inbyggt i språket och i våra interaktioner. Författare som Niel Gaiman och Margaret Atwood intervjuas i dokumentären om vad Le Guin betydde för deras egna författarskap och de berättar om hur banbrytande hennes böcker var, hur de revolutionerade en genre som hade blivit kvar vid rymdskepp och fientliga utomjordingar.

Hon drömde om en värld utan krig och orättvisor men ansåg snabbt att den drömmen eller den utopin, får förbli en dröm för att sporra oss vidare.

 

Ana Valdes

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s