Blackwater, legoknektare i vår tid

Blackwater, världens största privata armé, grundades av den republikanske miljardären Erik Prince. Han är bror till Donald Trumps utbildningsminister Betsy deVos och medlem av Trumps inner cirkeln. Hans företag, som bytte 2001 namn till Academin, startades 1997 och blev snabbt anlitat av den amerikanska regeringen för att bland annat vara spetsen i kampen mot kolombianska knarkbaroner.

Kampanjen presenterades av president Clinton år 2000 och gick ut på att träna kolombianska poliser och soldater i terrorist bekämpning och urbant krig. Amnesty International kritiserade redan då företagets metoder och kolombianska politiker ansåg att företagets delaktighet i kampen mot knarket var en rimridå för att bekämpa den inhemska gerillan, FAR och ELN.

Men det var inte i Sydamerika där Blackwater agerade, efter redan 2003 fick de uppdraget att skydda amerikanska senior officerare och tjänstemän. Deras arvode var sexsiffriga belopp och vanliga soldater lämnade armén för att värvas av företaget.

De fick ansvarsfrihet och blev ”oberörbara”, ingen domare eller polis kunde döma dem. Den 16 september 2007 ändrades allt detta i det som skulle kallas för Nissour Square massaker, där 17 irakiska civila sköts och mördades av Blackwaters legoknektare.

Fem vittnen vittnade om att vakterna sköt utan att ha blivit provocerade och att både civila och irakiska poliser fick springa för livet för att söka skydd. Fem av de anklagade vakterna anklagades och blev dömda som skyldiga till mord och maktmissbruk i en rättegång i USA. Men dömen ogillades av en högre instans och företaget betalade i hemlighet stora summor till offernas familjer.

Denna incident påverkade de diplomatiska relationerna mellan Irak och USA och Blackwater blev tillfälligt avstängt från landet. Men snart kom de tillbaka och bytte namn och opererade under falsk flagga. Anklagelserna mot deras metoder har följt företagets raketfart i börsen, idag är de ett av de högst värderade företag i deras bransch.

De är verksamma i Afghanistan och i Syrien och president Trump föreslog att de skulle ersätta de amerikanska soldaterna som ska lämna landet. Den israeliska tidningen Haaretz ser med oro på en sådan utveckling och varnar om konsekvenserna av ”outsource” kriget i ett så känsligt område som Mellanöstern.

Nu har en grupp av rika venezolaner samlat pengar för att bilda en armé på 5000 medlemmar av Blackwater som kan gå i spet för en invasion av Venezuela. De är redan bekanta med området från den tiden som de var verksamma i Kolombia och skulle säkert bidra till en allvarlig incident i Venezuela.

Men ingen är beredd att betala ett så högt pris, Maduros rival  i president ämbete, Juan Guaidó, missbedömde de venezolanska militärernas lojalitet mot Maduro och söker nu stöd från USA. Men i Trumps närmaste cirkeln vill inte någon riskera en ny Vietnam. Det blir kanske Blackwater som får bli de som tar första steget.

 

Jag lärde känna en ung man från Peru i Baghdad. Han var en av de som skyddade hotellet där vi, internationella journalister, bodde. Alan Garcia, som hette som den avlidne peruanska president, hade blivit anställd av Blackwater. Han längtade hem och ringde till mig flera gånger, vi utväxlade brev. Han ringde häromdagen och berättade att han var nu i Kolombia, vid gränsen, och att han och sitt förband deltog i militära manöver. Jag frågade om de hade något med Venezuela att göra, han skrattade kort och sade: ”tro inte på allt vad tidningar skriver. Jag ringer om det blir någon ändring.”blackwatercondotieros

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s