Miss Marple bland massgravar

Den amerikanska deckarförfattaren Kathy Reichs är inte bara en framgångsrik författare med flera miljoner böcker sålda, hon är också rättsantropolog och arbetar i Chicago. Hennes hjältinna Temperance Brennan är också rättsantropolog och arbetar med gamla och nya mord. Hon är förebilden för tv-serien Bones.

En av hennes mest populära romanen, Grave Secrets, handlar om hur Temperance åker till Guatemala för att hjälpa den lokala polisen att undersöka en nyfunnen massgrav.

C12F67A4-F8A6-4343-979C-610CA020AC28_4_5005_c   Guatemala är, tillsammans med Honduras, Salvador och Nicaragua, Latinamericas mest våldsamma länder med hundratusentals döda och försvunna. Kathy Reichs saknade inte materialet för att skriva hennes bok, det är mest USA som har financierat och tränat de flesta officerare och dödskvadroner som har arbetat i regionen. Många hemliga dokument ligger i förvar hos FBI och CIA.

Den ökände diplomaten John Negroponte skapade dödsskvadronerna i Honduras 1981 när Ronald Reagan utnämnde han som ambassadör i regionen. Han var på plats i flera år och återanvände dödskvasdronerna i Irak., när han blev ambassadör i Irak 2004.

Temperance Brennan år en fiktiv karaktär men hon lånar drag från många som letar efter massgravar och dödade släktingar i Guatemala, som Nobelpristagaren Rigoberta Menchu.

Jag träffar författaren Mercedes Rosende i Montevideo och skojar med henne, som nyss besökte Guatemala, om hon följde i Brennans fotspår. Hon skrattar, visst inte, jag är jurist och ingen rättsläkare… E5857A1C-1824-49B0-94E6-6AB5CB833EF7

Men visst är Guatemala en upplevelse, säger Rosende, så vackert och så våldsamt.

Fick du veta i Guatemala att du hade fått det stora tyska priset?

”Ja, jag satt i en skola med golv av jord i den lilla staden Totonicapan, mitt i maya området och en kvinna försökte förklara på dålig kastiljanska betydelse av de broderade mönster på hennes klänning. Och mitt i detta fick jag samtalet om priset. Snacka om kontraster!”

Mercedes påminner både om Reichs och om Brennan. Född 1958 gick hon nyss i pension från hennes yrke, notarie, ett yrke som är långt ifrån glamorös och som består mest av pappersarbete och godkännande av transaktioner. Men hon är mest känd som deckarförfattare och har nyligen fått Tysklands stora litteraturpris för hennes romaner som är översatta till tyska.

Hur blev ditt möte med den stora förlagsvärlden vid Frankfurts bokmässa?

”Jag blev nästan förlamad, hade inte trott att mina böcker skulle nå dit, inte minst att de skulle belönas med priser och utmärkelser. Nu är jag mer känd i Tyskland än i Uruguay :)”

Jag frågar henne om hon har någon likhet med hennes hjältinna, Ursula.

(Ursula är en tjock dam som bor i en liten lägenhet i Montevideos Gamla Stan, bland ruiner och palatser. Hon har alltid en kofta som säkerhet om det blir kylig men också en pistol kaliber 38, om det händer något).

Nej, säger Mercedes, det har hon inte, men egentligen är Ursula ett sann porträtt av många kvinnor hon ser och känner. ”Vi lever i en värld där vi antas vara smala, vackra och duktiga. När vi inte når upp till detta blir vi bittra och deprimerade”.

Hennes romaner handlar om människor i periferin, enstöringar, bittra och intelligenta, cyniker som drömmer om att leva i en solidarisk värld men som som håller på att ge upp.

Mercedes Rosende har en master i integration och fred, tillsammans med en delegation av latinamerikanska observatörer bevakade hon Guatemalas senaste val och vi pratade om hennes schock här hon hörde kvinnor ur ursprungsbefolkning som berättade om hemska dåd mot deras barn. Skolflickor som hittades lemlästade vid allmänna vägar, som djur.

Hon besökte Huehuetenango en plats som den fiktiva hjältinnan Temperance Brennan, också besöker. Där, på gränsen mot Mexico, lever arvtagarna av mayaindianer i fattigdom och våld.

I mitt på det eländiga bär ursprungsbefolkning med stolthet deras traditionella kläder som färgas och sys med samma teknik som visas i teckningarna och målningar i Palenque och andra arkeologiska utgrävningar.

På marknaderna säljs de hundratals chile sorter som ska amvändas till pepian och pinol och alla möjliga kombinationer av majs. Jag frågar Mercedes om hon hann med någon mat på marknaderna, men hon säger att jobbets krav och stora säkerhetsanordningar hindrade observatörerna med egna strapatser. 47651C30-66A7-4CF1-A7CA-50A274080497_4_5005_c8A8D0653-FC72-450E-9213-41E10CCF1BCF_4_5005_c

Knarkbaroner och korrupta tjänstemän samarbetar med den amerikanska maffian och människor smugglas över gränserna,. barn blir ofta sexslavar och hoppet är svagt.

Nu vill USA tvinga Guatemala att ta emot tusentals fattiga flyktingar från hela regionen. En krutdurk som kommer snart att explotera, säger Mercedes Rosende, nyss återkommen.

Jag frågar om det inte kommer att bli en spännande deckare, en pensionerad notarie som besöker en av de våldsammaste platser på jorden och som drömmer om fred och rättvisa för de som bor där.

Mercedes Rosende ler, Guatemala kommer säkert att dyka upp i framtida böcker.

 

Ana Valdes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s