Lydia Cacho hotas igen

Den mexikanska journalisten och aktivisten Lydia Cacho söker nu asyl i USA. Hon berättar om hur den mexikanska staten har inte klarat av garantera hennes säkerhet i Mexico. Den 22 juli 2019 gick två män in i Lydia Cachos hem, förgiftade hennes två hundar och stal hennes datorer och hårddiskar.

_112229439_copiadelydiacachoporjuanmanuelmartnezLyckligtvis hade hon säkerhetskopior i tryggt försvar, hon misstänker att det är samma människor som var på väg att döda henne 2005 när hon publicerade en bok där hon avslöjade det kriminella nätverket bakom kidnappning och sexuella brott mot barn och kvinnor där höga politiker, affärsmän och poliser var inblandade.

Det är inte första gången som Lydia Cacho måste lämna Mexiko där hon fruktar för sitt liv. Hennes grävande journalistik om sexuella brott mot barn och kvinnor har utsatt henne för stora faror.

04EFB4FA-4D35-42AD-AC75-3A0EE95E56D2I boken ”Los Demonios del Edén”, Edens demoner, avslöjade hon hur små barn, fkickor och kvinnor såldes och köptes av kriminella nätverk som agerade med hjälp av höga tjänstemän och korrupta politiker. Lydia startade ett hem och en stiftelse för att ta hand om offer för trafficking och för att stödja förföljda journalister.

Lydia Cacho överlevde 2005 tack hennes stora nätverk där både mexikanska journalister och utländska aktivister var med bland annat, Danielle Mitterand, änkan av den franske presidenten Francois Mitterand och flera andra europeiska diplomater och jurister.

Mexicos engagerade kvinnliga journalister startade senare nätverket RIPVG som stöder förföljda kvinnliga journalister i Mexico Colombia och andra länder.  De har betytt mycket för att stödja och skydda Cacho. 2005 lyckades de få omvärlden att agera.

Den mexikanske presidenten fick ett telefonsamtal som fick honom att agera direkt och få förövarna att lämna tillbaka Lydia Cacho där de hade kidnappat henne. Från 2005 tills nu har Lydia levt under hemlig adress haft och säkerhetsvakter men ingenting hindrade den senaste attack mot henne, i augusti.

Den förra guvernören av Puebla,  Mario Marín Torres, den förra polischefen Adolfo Karam Beltrán och affärsmannen José Kamel Nacif Borg, som beställde hennes död, är nu efterlysta men det är lätt att gömma sig med hjälp av pengar och kontakter i Mexico.

Lydia Cacho har fått stöd av Amnesty, Journalister utan Gränser och Penklubben. 2008 blev hon den svenska Penklubbens Kurt Tucholsky stipendiat. Tucholsky var en judisk tysk författare som levde i exil i Sverige under några år. Priset är instiftat för att ge en förföljd författare möjligheter att skriva och verka i trygghet.

Jag träffade henne under hennes vistelse i Sverige och hon berättade för oss alla hur det kändes att gå omkring utan vakter och utan att behöva se vem går bakom henne. Priset för hennes arbete är högt hon har offrat familjebildning och privat liv, det är inte många som klarar av leva på hennes villkor.

FNs Kommité för Mänskliga Rättigheter  har också uttryckt sitt stöd till Lydia Cacho och kräver att Mexico garanterar hennes säkerhet.

I Mexiko, under presidenten Lopez Obradors första tio månader av regering, har mer än 118 kvinnliga journalister blivit attackerade och flera internationella nätverk kräver att Mexico ska tillämpa de avtal som landet har undertecknat.

I Mexico och Kolombia mördas journalister, fackföreningsledare och miljöaltivister i stor omfattning. Flera polisbefäl och politiker är korrupta och tjänar de stora företag som vill inte att deras agerande ska avslöjas. Där ingår kemiföretag som dumpar avfall i flodar och havet, gruvföretag som använder barn som arbetskraft och flera andra.

Många som såg Mexicos president Lopez Obrador som en annorlunda politiker är nu besvikna och säger att han klarar inte av att förvandla Mexico till ett transparent samhälle. Att korruptionen och svågerpolitik har skapat ett samhälle där de fattiga har inget skydd mot etablissemangen.

Lopez Obrador säger att Lydia Cacho är välkommen tillbaka till Mexico men det är få som tror att han och hans regering kan garantera hennes säkerhet.

 

Ana Valdes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s