Skid Row Los Angeles baksida

I dokumentärfilmen om Olof Palme gjord av Kristina Lindström och Maud Nycander visas det bilder från tiden där Palme som ung student liftade tre månader  i USA. Som motbild från hans aristokratiska liv i Sigtuna skolan visas det bilder från det fattiga USA,  staterna i Söder där misären och analfabetismen var normen. Många bor i slitna husbilar, ett sätt att undvika betala skatter och att ha alltid nära till vägen.

Att bo på husbilar har alltid varit en av de fattigas överlevnadsstrategier, på det sättet har många människor, bland annat i USA, ingen officiell address. Bilen är deras hem, en plats där de kan hålla världen utanför, ett hem som de kan styra och där de kan bli kungar och drottningar.

Rättshaverister och sinnesjuka, hippies och hipster, äventyrare och new age, naturälskare och poeter, alla älskar husbilar.

I den glamorösa staden Los Angeles samlades stadens hemlösa, så många som 11000 människor, i ett ökänt kvarter, Skid Row. Där koncentrerades pensionat och billiga hotel, bordeller och sinnesjuka dumpade från landets olika sjukhus.

Kontrasten mot grannens Hollywood var slående.

 

Trash lies beside the Skid Row City Limit mural as the city begins its annual homeless count in Los Angeles, California on January 26, 2018.
Thousnads of volunteers will fan out across Los Angeles County during the three-night count of homeless people whose population is estimated to be nearly 60,000 strong.
/ AFP PHOTO / Mark RALSTON (Photo credit should read MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Skid Row hamnade knarkare och prostituerade som inte längre hade råd att leva i Beverly Hills glamorösa värld. Men Skid Row blev också ett exempel av solidaritet och kampglädje, i en dokumentär från 2010, “Lost Angels, Skid Row is my home”, beskriver regissören Thomas Napper hur de hemlösa har hjälpt varandra och organiserat gemensamma måltider och hjälpts åt att tvätta kläder i stadsdelen kommunala tvättanläggningar.

I filmen berättas olika levnadshistorier, människor som har hamnat där efter att ha levt framgångsrika liv, varit atleter i Los Angeles Olympiska Spel från 1984, veteraner från Koreakriget, transgender som befinner sig på gränsen mellan olika världar.

Många som intervjuades för att göra filmen berättar om hur de längtar till vägen, till det nomadiska livet, den amerikanska “road movie” och Jack Kerouacs bok “On the Road”, från 1953,  är fortfarande ikoner som fungerar som modeler för många amerikaner.

Hundratals husbil är parkerade i området och har fungerat som kollektiva sovplatser för många, några av dem har fortfarande skyltar från platser som de har besökt, Grand Canyon, Hawai, San Diego, Houston, San Francisco, Cape Cod.

Arkitekten Michael Maltzan bygger just nu i Skid Row lägenheter för 1600 personer, lägenheterna kommer att byggas i form av kollektiva hus som rymmer både privata och offentliga utrymme, tvätterier, parker, kolonilotter.

En av projektets ambitioner är att skapa förutsättningar för att de hemlösa ska få en känsla av gemenskap och att de som är ensamma kan skapa band sinsemellan. Att odla tillsammans för de gemensamma måltider har visat sig vara särskild effektiv och används av terapeuter och socionomer. Och Los Angeles saknar mark som kan användas, det är därför som tak och parkeringsplatser kommer att ändra karaktär och bli gröna gårdar.

Husbilar kommer att finnas kvar, både som monument och som färdmedel, många kommer att förändras till allmänna verkstäder och rustas upp med maskiner och datorer som kan användas för att göra egna filmer, framkalla bilder eller skriva böcker och manus.

Och eftersom många av de hemlösa i Ski Row hamnade där när deras drömmar om en karriär i Hollywood sprack kan de som vill göra ett nytt försök. Hollywood behöver förnyelse och vem vet om nästa framgångsrika serieskapare kommer från Skid Row?

 

Ana Valdes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s